HTML

Csillagász

Egy rejtélyes sötét energia folyamatosan tépi szét Univerzumunkat. Ez az energia idézte elő az ősrobbanást is. Vajon még mennyi időnk van még? Ha érdekel a folytatás, Kattints! tásrsoldalunk: www.filmezzweben.hu


Holdfázis

Weblink Linkgyűjtemény Linkkatalógus Megasztár Linkkatalogus.net

Friss topikok

Linkblog

Az Uránusz holdjai

Csillagász 2010.02.17. 15:13

 

Az Uránusz holdak

Az Uránusznak 15 holdja van, és ezek közül tíz nagyon kicsi és sötét égitest, amelyeket a Voyager-2 űrszonda fedezett fel. Az öt nagy hold a bolygótól távolodva a Miranda, az Ariel, a Titania, és az Oberon. 
Az Ariel térképe                Az Umbriel térképe 
A Titania térképe               Az Oberon térképe 
Valószínűleg jég és kőzetek fele-fele arányú keverékéből állnak. Közülük a legkisebb a 480 km átmérőjű Miranda, a legnagyobb pedig a Titania 1590 km-es átmérővel. A tíz újonnan felfedezett holdacska átmérője 16 és 160 km között változik. 
 

A Miranda

A Miranda a legbelső Uránusz-hold, 131 ezer km sugarú pályán 1,4 nap alatt kerüli meg a bolygót. Átmérője kb.485 km. Felszíne, amelyről a Voyager igen részletesképeket készített, nagyon érdekes, mert erősen tagolt, s egymás közelében, egymástól teljesen eltérő szerkezetű részletek találhatók. E felszín kialakulására egyenlőre nincs elfogadott magyarázat.

forrás:x3

Címkék: uránusz

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagasz.blog.hu/api/trackback/id/tr391766381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

Csillagász Banner
Csillagászat - Csillagászat - Csillagászat - Csillagászat