HTML

Csillagász

Egy rejtélyes sötét energia folyamatosan tépi szét Univerzumunkat. Ez az energia idézte elő az ősrobbanást is. Vajon még mennyi időnk van még? Ha érdekel a folytatás, Kattints! tásrsoldalunk: www.filmezzweben.hu


Holdfázis

Weblink Linkgyűjtemény Linkkatalógus Megasztár Linkkatalogus.net

Friss topikok

Linkblog

Fényspirál Norvégia felett!(féreglyuk???)

Csillagász 2010.03.16. 15:16

 Norvégiában nem ritka, hogy különös fények jelennek meg az éjszakai égbolton, szerda reggel azonban valami egészen szokatlan jelenségre lettek figyelmesek az emberek. Az ország északi részén egy hatalmas spirál jelent meg a lassan világosodó égen, ami egyáltalán nem hasonlított a már megszokott sarki fényekhez. Jelenleg csak találgatnak mi okozhatta a megdöbbentő látványt.

"Eleinte egy zöldes fénysugárból állt, ami színében hasonlított a sarki fényhez, az egyik végénél azonban egy rejtélyes forgó spirál tűnt fel" - magyarázta a Spaceweather.com-nak a harstadti Nick Banbury, aki munkába menet kapta fel a fejét a jelenségre. "Ez a spirál egyre nagyobb és nagyobb lett, míg egy hatalmas gyűrűvé nem vált, miközben a zöld fény a föld felé nyúlt el."

 

A norvég sajtó szerint a jelenség közel negyedórán át egész Észak-Norvégiában látható volt, ezért nagyon magasan kellett elhelyezkednie a légkörben. A majdnem tökéletes spirál reggel 7 óra 50 perckor jelent meg és azonnal beindult az összeesküvés-elmélet gyártás. Valamilyen energiafegyver lenne? Vagy a Nagy Hadronütköztető hozott létre valami soha nem látottat, ami egyébként pont szerdán állított fel újabb csúcsot a részecske ütköztetések energiája terén? Esetleg egy féreglyuk bejárata nyílt meg?

A magyarázat valamelyest egyszerűbb ezeknél, december 7. és 10. között ugyanis az Orosz Haditengerészet riasztást rendelt el, mert rakéta teszteket hajtottak végre a Fehér-tengeren. Így a legvalószínűbb, hogy egy spirál alakban zuhanó, elhasználódott rakéta fokozatból áramlott ki üzemanyag a légkörbe, amit megvilágított a felkelő Nap, létrehozva a páratlan fényspirált. Az oroszok sokáig tagadták, hogy az adott időben kilövést hajtottak végre, de végül kénytelenek voltak elismerni.

 


Elsőre azt mondhatnánk rá, hogy Photoshoppal készült, ez azonban nem valószínű, több hasonló felvétel is megjelent az eseményről

"Kétségkívül egy sikertelen rakéta kilövést láttak" - erősítette meg a feltevést Jonathan McDowell asztrofizikus a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ munkatársa a New Scientistnek. Véleménye szerint egy tengeralattjáróról indított Bulava ballisztikus rakéta tesztelése sült el balul, ezt a rakétát a rakétavédelmi rendszerek kijátszására szánják. "Tudjuk, hogy az Orosz Haditengerészet Dimitrij Donszkoj tengeralattjárója a Fehér-tengeren állomásozik és a Bulava rakéta 12. tesztkilövésére készültek, ami már eddig is számos kudarcot tudhat maga mögött" - tette hozzá McDowell, aki úgy véli a sorozatos sikertelenség miatt nyilatkozott úgy egy ideig a haditengerészet, hogy meg sem történt a kilövés. De hogyan alkothat egy ilyen tökéletes spirált egy rakéta? McDowell szerint a meghibásodás jóval a légkör fölött történt. ha ugyanis kisebb magasságokban következett volna be, akkor a légköri hatások igen gyors zuhanást eredményeztek volna, egy lefelé irányuló dugóhúzó mintát hozva létre, aminek a kondenzcsíkját a szél ide-oda fújta volna. A Bulava három fokozatból áll, melyek mindegyikét begyújtják ahogy a rakéta egyre magasabbra emelkedik

A videó már nem fért el ebben a topicban, de a következőben ott lesz.

 

Címkék: fura cuccok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagasz.blog.hu/api/trackback/id/tr141844182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

Csillagász Banner
Csillagászat - Csillagászat - Csillagászat - Csillagászat