HTML

Csillagász

Egy rejtélyes sötét energia folyamatosan tépi szét Univerzumunkat. Ez az energia idézte elő az ősrobbanást is. Vajon még mennyi időnk van még? Ha érdekel a folytatás, Kattints! tásrsoldalunk: www.filmezzweben.hu


Holdfázis

Weblink Linkgyűjtemény Linkkatalógus Megasztár Linkkatalogus.net

Friss topikok

Linkblog

Chilei földrengés: kibillent a Föld forgástengelye?

Csillagász 2010.03.24. 13:02

 Richard Gross vezetésével a NASA kutatói  számításokat végeztek, hogy hogyan hathatott a február 27-én bekövetkezett chilei földrengés a Föld forgására. Egy összetett modell felhasználásával a tudósok arra az előzetes eredményre jutottak, hogy a földrengés hatására a nap hossza mintegy 1,26 mikromásodperccel (milliomod másodperccel) megrövidülhetett.

Mindezt talán jobban szemlélteti, ha azt nézzük, hogy a rengés mekkora mértékben mozdította el a Föld tengelyét (azt a tengelyt, ami körül a Föld tömege egyenletesen oszlik el). Számításaik szerint ennek iránya mintegy 2,7 ezred ívmásodperccel változott, ami a Föld felszínén kb. 8 cm-es eltolódásnak felel meg.

Chilei földrengés: kibillent a Föld forgástengelye?

Összehasonlításképpen ugyanezt a modell alkalmazták a 2004-es, hasonló erősségű szumátrai földrengésre is. Azt az eredményt kapták, hogy a nap hossza 6,8 mikromásodperccel, míg a tengely 2,32 ezred ívmásodperccel (kb. 7 cm-rel) változott.

Habár a chilei földrengés valamivel kisebb erősségű volt a szumátrainál, mégis, a tengelyre gyakorolt hatása nagyobb két okból is kifolyólag. Először is a szumátrai rengés az egyenlítő közelében volt, míg a chilei közepes szélességen, ami effektíven mozdíthat a tengelyen. Másrészt pedig a chilei rengést okozó törésvonal meredekebb szögű, mint a szumátrai, így a Föld tömege könnyebben tud mozogni függőlegesen, ezáltal mozdítva a testtengelyen.

Gross hozzátette, hogy amint finomodnak a mérési adatok a rengésről, úgy még változnak majd a becslések.

Forrás: NASA

Címkék: föld

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagasz.blog.hu/api/trackback/id/tr991864962

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Chiléből nem lesz második Haiti 2010.03.26. 09:31:10

Haitin az állam tehetetlensége nem csak a földrengés után súlyosbította a helyzetet, hanem okozója is volt a tragédiának. Chilében azért is kevesebb az áldozat, mert Dél-Amerika legstabilabb állama. (Fotó: AFP/Getty Images) Január 12-én 7-es erősségű...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

Csillagász Banner
Csillagászat - Csillagászat - Csillagászat - Csillagászat