HTML

Csillagász

Egy rejtélyes sötét energia folyamatosan tépi szét Univerzumunkat. Ez az energia idézte elő az ősrobbanást is. Vajon még mennyi időnk van még? Ha érdekel a folytatás, Kattints! tásrsoldalunk: www.filmezzweben.hu


Holdfázis

Weblink Linkgyűjtemény Linkkatalógus Megasztár Linkkatalogus.net

Friss topikok

Linkblog

Medúza-köd

Csillagász 2010.02.17. 15:19

 

Kovács Attila, Écs

A hét csillagászati képe - A Medúza-köd

 
Nyomtatás
Évezredekkel ezelőtt szupernóva robbant a Gemini csillagképben. A csillagrobbanás maradványait ma hatalmas, táguló gázfelhőként figyelhetjük meg. Ez a Medúza-köd.

Az IC443 jelű ködkomplexum, melyet Medúza-ködként is emlegetnek egy felrobbant csillag maradványa, az Ikrek (Gemini) csillagkép η Geminorum (Propus) csillaga látszólagos szomszédságában található. Azért látszólagos, mert amíg a Propus 350 fényévre helyezkedik el Napunktól, addig ez a szupernóva kb. 5000 fényévre. A Propus 3 magnitúdós vörös óriáscsillag, emiatt ez a köd vizuálisan nem könnyű objektum. Nagy kiterjedésű, kb. 50 ívperc méretű (viszonyításképp: a telihold 30 ívperc átmérőjű). A Medúza-köd belsejében egy neutroncsillag található, mely a felrobbant nagytömegű csillag maradványa. (Ez a csillag a felvételen nem látható.)

A Medúza-köd 

A hét csillagászati képe 80/600-as ED refraktorral készült, 2010. január 20-án. Átalakított Canon EOS 300D, ISO 1600, 21x10 perc expozíciós idő.       

Címkék: érdekességek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagasz.blog.hu/api/trackback/id/tr821766402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

Csillagász Banner
Csillagászat - Csillagászat - Csillagászat - Csillagászat