HTML

Csillagász

Egy rejtélyes sötét energia folyamatosan tépi szét Univerzumunkat. Ez az energia idézte elő az ősrobbanást is. Vajon még mennyi időnk van még? Ha érdekel a folytatás, Kattints! tásrsoldalunk: www.filmezzweben.hu


Holdfázis

Weblink Linkgyűjtemény Linkkatalógus Megasztár Linkkatalogus.net

Friss topikok

Linkblog

Titán

Csillagász 2010.02.17. 13:06

 Titán – A Szaturnusz bolygó körül keringő Titán a Naprendszer egyik legér­dekesebb égitestje. A holdak közül a második legnagyobb, és az egyetlen, amelynek sűrű légköre van. Átmérője mintegy 5150 km, keringési ideje a Sza­turnusz körül 16 nap. Légköre, amelyet a földihez hasonlóan túlnyomórészt nitrogén alkot, a benne lévő szénhidrogén aeroszolok miatt átlátszatlan, ezért felszínét még a Szaturnuszt megközelítő korábbi űrszondák sem tudták lefényképezni. A légkör összetétele hasonló lehet a Föld őslégkörééhez, ezért kutatása az élet kialakulása szempontjából ígéretes. Kimutatták benne a különféle szénhidrogének, köztük a metán jelenlétét, amely a modellszá­mítások szerint ott olyan szerepet játszhat, mint a Földön a víz. A Földről végrehajtott infravörös és radarmérések szerint a Titán felszíne nagy lép­tékben nem homogén, a mínusz 180 Celsius-fokos hőmérsékletű felszínen metán-etán tengerek és »szárazföldek« lehetnek. A NASA által 1997-ben elindított Cassini űrszondán szállított európai űreszköz, a Huygens 2005. január 14-én a programnak megfelelően behatolt a Titán légkörébe, majd ejtőernyők segítségével leereszkedett a felszínre, és ott még két órán keresztül működött. A leszállás közben végrehajtott és a felszínen végzett mérések egy részét a Cassini szonda továbbította a mintegy 1,5 milliárd km-re lévő Földre. A képeken kerekre csiszolódott »kövekkel« borított felszín, völgyhálózat és »partvidék« látható.

Összeállította: 
Illés Erzsébet
Utolsó frissítés: 
2005. január 18.
© 2005 MTA
   
  Kapcsok a világháló felé  forrás:enc.hu
A nagyításhoz kattintson a képre!

Címkék: szaturnusz

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagasz.blog.hu/api/trackback/id/tr311766047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

Csillagász Banner
Csillagászat - Csillagászat - Csillagászat - Csillagászat