HTML

Csillagász

Egy rejtélyes sötét energia folyamatosan tépi szét Univerzumunkat. Ez az energia idézte elő az ősrobbanást is. Vajon még mennyi időnk van még? Ha érdekel a folytatás, Kattints! tásrsoldalunk: www.filmezzweben.hu


Holdfázis

Weblink Linkgyűjtemény Linkkatalógus Megasztár Linkkatalogus.net

Friss topikok

Linkblog

Gabriella

Csillagász 2010.02.17. 12:48

 

 
A Naprendszer tizedik bolygóját, a Xena-t idén júliusban felfedező asztrológusok a Hawaii Keck obszervatórium segítségével szeptemberben annak holdjára is rábukkantak. A Xena, melyet korábban 2003 UB313-ként azonosítottak, a TV sorozat harcos hercegnőjéről kapta becenevét, így a holdját filmbeli kísérője után Gabriellának nevezték el.

A páros a Pluto mögött helyezkedik el a Kuiper övként ismert sávban, abban a régióban, mely inkább üstökösöknek, aszteroidáknak és egyéb űrszikláknak ad otthont. A lehetséges tizedik bolygó igen excentrikus pályán mozog, 45 fokkal eltérve a többi bolygó pályájától. A keringési pályája eliptikus. Amikor a legközelebb van a Naphoz, távolsága 5,6 milliárd km, a legtávolabbi ponton 14,5 milliárd km-nyire van. A Föld ezzel szemben nagyjából azonos távolságban, 150 millió km-re kering a Naptól. 

A Xena számára 560 földévbe telik a Nap körül egy kört megtenni, míg a Pluto-nak "csak" 250 földévre van szüksége. A Xena egyike annak a három nagyobb bolygószerű égitestnek, melyet nemrégiben fedeztek fel a Naprendszerben. A másik kettőnek hasonlóan játékos beceneve van: az egyik Santa, azaz Télapó, a másik Easterbunny, azaz húsvéti nyúl. A Xena nagyobb méretű mint a Pluto, de az asztrojnómusok nem biztosak abban, hogy a tömege is nagyobb-e. A Hold felfedezése ezért jelentős, hiszen az ékes bizonyítéka az elég vonzerővel (gravitációval) rendelkező tömegnek. 

A Gabriella a becslések szerint viszonylag közeli pályán kering a Xena körül, megközelítőleg 14 nap alatt járja körbe a Xena-t. A Nemzetközi Asztronómiai Szövetség, mely döntést hoz arról, hogy egy égitest bolygónak minősíthető-e, a Xena-t trans-Neptun objektumnak tekinti, amely a Pluto-hoz hasonlóan keresztezi a Neptun pályáját. Sok asztronómus a Pluto bolygó státuszát is megkérdőjelezi. De a Xena felfedezése és annak mérete arra késztette a szövetséget, hogy átgondolja a bolygó fogalmának újradefiniálását.

Amíg a szövetség dűlőre nem jut, az az állítás érvényes, miszerint minden olyan égitest, melyet a Naptól 40 Nap-Föld távolságnál kijjebb találnak, a Trans-Neptun populációhoz tartozik.
forrás:nethírlap

Címkék: xena

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagasz.blog.hu/api/trackback/id/tr751765948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

Csillagász Banner
Csillagászat - Csillagászat - Csillagászat - Csillagászat